sobota, 13 lipca 2013

Kasza jaglana na II śniadanie

I jeszcze raz jaglanka :) Skoro jest taka zdrowa, to trzeba korzystać z jej właściwości. Dzisiaj wersja na słodko na II śniadanie lub podwieczorek. Dodatki mogą być różne. Ja polecam prażone jabłka lub różne dżemiki.

Składniki (2 porcje):
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 1,5 szkl. wody
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka stevii lub syropu z agawy (lub innego słodzidła)

- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)




Sposób przygotowania:


Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i wsypujemy do rondla. Dodajemy wodę i mleko. Gotujemy ok. 10-15 minut, co chwilę mieszając, żeby nie przywarła. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Tak przygotowane jabłka prażymy na patelni z łyżeczką cynamonu. Do kaszy jaglanej dodajemy wiórki kokosowe i słodzidło i miksujemy na gładką masę. Wkładamy warstwę do pucharka, na nią jabłka, znowu jaglankę i jabłka i gotowe!

1 komentarz:

  1. mmm jaglanka samo zdrowie, lubię taką na słodko ;)
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń