środa, 17 lipca 2013

Jej wysokość rukola ;)

Kiedyś nie lubiłam orzechowego smaku rukoli ale odpowiednio przyrządzona sprawiła, że teraz jest jedną z moich ulubionych sałat :) Jeśli kupujecie całe opakowanie rukoli i nie wiecie co z niej przyrządzić polecam sałatkę na lunch i makaron z pesto na obiad. 

PESTO do makaronu

Składniki (na 4 porcje):
- 100g rukoli
- 50g migdałów bez skórki
- 50g sera twardego typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 150ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany sos możemy przechowywać do 3 dni w zakręconym słoiczku w lodówce. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu. 


SAŁATKA Z RUKOLI

Składniki (2 porcje):
- 200g rukoli
- 2 pomidory
- mała puszka groszku zielonego
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 80g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 4 łyżki szczypiorku


Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Rukolę mieszamy z groszkiem. Pomidora kroimy w kostkę, jajka w ćwiartki i dodajemy je do sałatki. Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy do sałatki. Wszystko polecamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.

1 komentarz:

  1. wspaniały kolor! a smak pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń