piątek, 19 lipca 2013

Lody mirabelkowe - banalnie proste

Ponieważ ostatnie lody, które robiłam bardzo smakowały mojemu mężowi i powiedział, że sklepowych już nie chce, to postanowiłam zrobić tym razem wersję owocową. W zeszłym roku zrobiłam kilka dżemików mirabelkowych, które idealnie nadały się na tą okazję :)

Składniki:
- 1 słoiczek dżemu mirabelkowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 jajko




Sposób przygotowania:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy w osobnym naczyniu. Żółtko ubijamy razem z dżemem na puszystą masę. Do masy dżemowej dodajemy po łyżce śmietany i białka, delikatnie mieszając - to bardzo ważne, ponieważ lody muszą zostać puszyste. Nie dodajemy już cukru, ponieważ dżem jest słodzony. Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażalnika i zmrażamy min. 4-5 godz. Po tym czasie możemy delektować się ich wybornym smakiem. 

Dżemy, które dodajemy mogą być różnego smaku - ze wszystkimi lody wyjdą wyśmienite :)

P.S. Pamiętajcie o sparzeniu skorupki jajka, żeby uchronić się przed salmonellą!

1 komentarz:

  1. lody mirabelkowe... muszą mieć bardzo ciekawy smak!

    OdpowiedzUsuń