wtorek, 9 lipca 2013

Arabska sałatka Tabbouleh

Znana na całym świecie sałatka samo zdrowie. Pochodzi z Libii. Jej tradycyjna wersja ma w składzie kaszę bulgur ale często wymieniana jest na kuskus. Chociaż tradycjonaliści uważają, że to profanacja. Sałatka jest dość prosta i uboga w składniki. Jednak coraz częściej spotyka się zmodyfikowane o większe ilości warzyw wersje. Dodaje się zielonego ogórka, czy paprykę, których w oryginale brak. Sałatka jest lekka, pyszna i zdrowa. Polecam każdemu!

Składniki (2 porcje):
- 1/2 szklanki kaszy bulgur lub kuskus
- 1 średni pomidor
- 2 cebulki dymki
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty
- sól




Sposób przygotowania:

Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidora i cebulkę dymkę razem z zieloną częścią kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Wszystko razem mieszamy z kaszą. Dodajemy cytrynę i oliwę z oliwek oraz solimy do smaku. Zostawiamy sałatkę w lodówce do przegryzienia składników. W bogatszej wersji można znaleźć również ogórka zielonego i czerwoną paprykę.

2 komentarze:

  1. uwielbiam!!!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka zdecydowanie w moich smakach, wszystko mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń