poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zdrowe sałatki do pracy cz. 4

Trochę czasu już minęło od ostatniego wpisu z sałatkami, więc czas na kolejną porcję zdrowych, dietetycznych sałatek do pracy. Tym razem w obu wersjach znajdziecie jajko. 
Uwielbiam tą porę roku - wszędzie jest tyle cudownie kolorowych i smacznych warzyw... aż ślinka cieknie :)

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I JAJKIEM

Składniki:
- 1 garść rukoli
- 1 jajko

- 4 rzodkiewki
- 75g łososia wędzonego na zimno
- 2 łyżki ugotowanego brązowego ryżu
- 1 łyżka oliwy z oliwek

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rukolę płuczemy i wrzucamy do miski. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Łososia również kroimy w dużą kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Rzodkiewki kroimy w półtalarki. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy do smaku i polewamy oliwą z oliwek.

SAŁATKA Z CUKINIĄ I JAJKIEM

Składniki:
- 1 cukinia (ok. 150g)

- 1 marchewka (ok. 60g)
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

- 6 oliwek zielonych
- 50g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Cukinię i marchew obieramy obieraczką do warzyw na wstążki. Oliwki kroimy na pół. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Na cukinii i marchwi układamy jajko i posypujemy oliwkami. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Możemy też dodać trochę soku z cytryny. Szczypiorek siekamy na drobno i dodajemy do dipu, którym polewamy jajka i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz