piątek, 7 czerwca 2013

Roladki drobiowe ze szpinakiem i papryką

Kolejna propozycja na mięso w wersji light. Nadzienia mogą być różne. Moje ulubione to szpinak z papryką konserwową. Do tego przyprawa chilli i możemy delektować się wspaniałym pikantnym smakiem mięska. 

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka

- 200g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100g marynowanej papryki
- 200ml maślanki
- przyprawy: chilli (pieprz cayenne), sól, suszona pietruszka


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Obsypujemy z obu stron solą, chilli i suszoną pietruszką. Super kolorowo wyglądają :) Wstawiamy do lodówki. W tym czasie na patelni rozmrażamy szpinak i jak już odparuje wodę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zostawiamy do ostygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. z termoobiegiem. 

Wyciągamy z lodówki piersi z kurczaka i na każdym plastrze układamy warstwę szpinaku oraz pokrojoną w paski marynowaną paprykę. Zwijamy rolady i najlepiej owijamy je nitką dookoła, żeby się nie rozpadły podczas pieczenia. Podobnie jak to robimy ze zrazami wołowymi. 

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy maślanką. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem na ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 10 minut.

* Maślanka powoduje, że mięsko nie jest suche, więc nie pomijajcie tego składnika. Można ewentualnie ją zamienić z kefirem lub jogurtem naturalnym.

5 komentarzy:

  1. Czy przy 200 stopniach z termoobiegiem roladki nie wychodzą Ci suche ? Spróbuj kiedyś piec dłużej ale w 160 stopniach. Zobaczysz różnicę :) Mięso będzie soczyste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły ok dzięki maślance i przykryciu ale faktycznie można piec dłużej w niższej temperaturze. Dziękuje za sugestię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, kurczaczek ze szpinakiem to jest to :) a jeżeli chcesz to zapraszam do głsowowania na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ :) thanks :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, jak pięknie sie prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń