poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa botwinka

Uwielbiam tą porę roku kiedy można kupić młode, pyszne warzywka. Już drugi raz tej wiosny robię botwinkę. Nie wspomnę o tonie szparagów jakie już zjadłam i surówce z młodej kapustki :) Ale botwinka obowiązkowo musi być, więc dla tych którzy nigdy jeszcze jej nie robili zamieszczam przepis. 

Składniki:
- 400 ml bulionu drobiowego
- pęczek botwinki z buraczkami większymi niż orzechy włoskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 

- sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy bulion drobiowy. Można z kostki, chociaż ja staram się robić zawsze naturalny na skrzydełkach lub udkach kurczaka. Do gotującego się czystego bulionu wrzucamy pokrojone młode buraczki i gotujemy ok. 10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy sok z cytryny. Po tym czasie dodajemy resztę pokrojonej botwinki, tzn. liście i łodygi. Gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Dodajemy śmietanę i wyłączamy palnik. Zupa gotowa:) Prosta, zdrowa i smaczna. Należy jednak pamiętać, że najlepiej komponuje się z ugotowanym jajkiem na twardo. Smacznego.

1 komentarz: