poniedziałek, 13 maja 2013

Szarlotka owsiana

Trochę lżejsza wersja szarlotki. Zamiast cukru stosujemy Stevię i zamiast dużej ilości mąki płatki owsiane i otręby. Nie jest to do końca ciasto light ale na pewno zdrowsza wersja standardowej szarlotki. Polecam wielbicielom jabłuszek :)

 Składniki na mus jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka wody


Składniki na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/4 szklanki stevii
- 80g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka olejku migdałowego
- szczypta soli

- 3 łyżki wody

Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 70g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki brązowego cukru




Sposób wykonania:

Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy na patelnię, posypujemy cynamonem i podlewamy wodą. Dusimy ok. 1 godziny aż powstanie mus jabłkowy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem. Rozpuszczamy masło z masłem orzechowym w mikrofalówce i odstawiamy do ostygnięcia. Mielimy płatki owsiane z otrębami na pył. W misce łączymy mąkę ze zmielonymi płatkami i otrębami, cukrem, olejkiem migdałowym, wodą i rozpuszczonymi masłami. Dobrze wymieszaną, gładką masą wylepiamy blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut. 


W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Płatki owsiane łączymy z otrębami, cynamonem i cukrem oraz masłem. Rękoma wyrabiamy kruszonkę. 

Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie wcześniej przygotowany, przestygnięty mus jabłkowy oraz posypujemy kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i przestygnięciu chowamy je do lodówki, najlepiej na całą noc. 

3 komentarze:

  1. Wygląda ekstra, z dużą ilością jabłek! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i zdrowa, deser idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowa owsianka szarlotka - pycha !! zjadłabym *-*

    OdpowiedzUsuń