środa, 1 maja 2013

Piersi z kurczaka w pomarańczach z kaszą gryczaną

Zawładnęła mną ostatnio obsesja "kaszowa" :) Wczoraj kasza jaglana z owocami i bakaliami na deser a dzisiaj danie obiadowe z kaszą gryczaną. Dania z kaszą potrafią być naprawdę pyszne i zdrowe. Poza tym danie gotowe w max. 20 minut!

Składniki (2 porcje):


- 200g piersi z kurczaka
- 100g kaszy gryczanej
- 3/4 szklanki białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
- 1 pomarańcza

- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa gyros
- sól, pieprz

- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros, solą i pieprzem. Następnie kroimy w kosteczkę cebulę i czosnek. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy kurczaka z cebulą i czosnkiem. Pomarańcze obieramy ze skórki oraz z białych błonek. Kroimy w kostkę. Do kurczaka na patelni wlewamy białe wino i dodajemy pomarańcze. Dusimy ok. 8  minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. na koniec dodajemy kaszę gryczaną i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Przepyszne, dzisiaj zrobiłam. Om nom nom nom :) w ogóle to bardzo dziękuję Ci za Twoje przepisy, są dla mnie wielką inspiracją w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń