czwartek, 2 maja 2013

Owsiane pulpety drobiowo-wieprzowe

Ciągle szukam nowych propozycji mięsnych na obiad. Wszelkie wersje kotletów w panierce są w mojej diecie zakazane, więc trzeba sobie jakoś urozmaicać menu przygotowując mięsa pieczone, duszone, czy gotowane. Dzisiejsza propozycja nadaje się również dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia. Dodatek płatków i otrębów wspomaga perystaltykę jelit. Można dodać również cebulę i czosnek, wtedy pulpety będą wyraźniejsze w smaku. Moja wersja jest bardziej delikatna na żołądek, dzięki czemu mogą jeść ją maluchy.

Składniki (ok. 12 pulpetów):


- 400g mięsa wieprzowego z łopatki
- 400g mięsa drobiowego (ja dałam pierś z kurczaka)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych (może być trochę więcej)
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: cebula podsmażona z czosnkiem, pieprz, majeranek



Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Mięsa myjemy i mielimy w maszynce do mielenia lub malakserze. Dodajemy roztrzepane jajka, sos sojowy, sól, płatki i otręby. Mieszamy wszystko razem bardzo dokładnie. Jeśli masa jest za luźna możemy dodać więcej otrębów. Jeśli robicie wersję dla dorosłych polecam posiekać drobno 1 cebulkę z 2 ząbkami czosnku i podsmażyć na łyżce oliwy oraz dodać do masy mięsnej. Z powstałej masy mięsnej formujemy podłużne pulpety. Układamy je na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem i pieczemy w 200 st. ok. 30 minut. 

Przed upieczeniem...
 






















Po upieczeniu :)


2 komentarze:

  1. Owsiane? O, brzmią pycha! I tak też wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulpeciki wygladaja naprawde bosko :) W sam do dania glownego. Zrobione zakupy spożywcze, przez internet mam juz w takim razie inspiracje na wystrzalowego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń