poniedziałek, 13 maja 2013

Najlepszy sernik czekoladowy

Mój ulubiony sernik czekoladowy. Na maksa puszysty i co ciekawe niektórzy twierdzą, że nie czuć, że to sernik tylko jakiś piankowiec :) Kaloryczny jak to sernik ale czasem można zaszaleć :)

Składniki na spód:

- ciasteczka kakaowe 190-200g
- 50g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Składniki na masę serową:
- 450g sera na serniki (polecam dr Oetker Twaróg aksamitny)
- 500g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 80ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 5 jajek
- 180g czekolady gorzkiej (np. Goplana)
- 200g wiśni (mogą być mrożone poza sezonem)




Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy spód. Ciasteczka mielimy i łączymy z kakao i masłem. Powstałą masą wylepiamy spód tortownicy i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.  Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozgrzewamy w rondlu śmietanę 30% i mieszamy z kakao. Odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Wkładamy pustą blachę (najlepiej tą oryginalną z piekarnika), na którą wlewamy wodę, żeby utworzyła się para w piekarniku. W dużej misce miksujemy na małych obrotach i dość krótko oba sery, cukier, aromat waniliowy i mąkę. Dodajemy śmietanę z kakao i wbijamy po kolei po jednym jajku. Na koniec dodajemy czekoladę i wszystko razem łączymy. Wyjmujemy tortownicę z lodówki i wylewamy na wcześniej przygotowany spód połowę masy serowej. Na tej masie układamy wiśnie i wlewamy resztę ciasta. Na
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 st. i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w zamkniętym ok. 15 minut. Następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku ok. 45 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i studzimy do końca. 


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam sernika czekoladowego, musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada,uwielbiam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:) a co z ta wodą w piekarniku wyjmujemy przed wlozeniem ciasta? czy koniecznie jest pieczenienie bez termoobiegu?( moj piekarnik niema opcji bez)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Blacha z wodą zostaje do końca pieczenia. Chodzi o to, żeby ciasto miało kąpiel parową. Wszystkie serniki powinno się piec bez termoobiegu. Można spróbować z termoobiegiem ale sernik może potem usiąść.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis brzmi tak smakowicie, że postanowiłam spróbować. Mam pytanie, czy to jest porcja na dużą tortownicę?

    OdpowiedzUsuń