sobota, 25 maja 2013

Krem szpinakowy light

Nie trzeba dodawać śmietany żeby krem szpinakowy był kremowy i pyszny. Same naturalne składniki sprawiają, że zupka jest na prawdę bardzo wartościowa. Dodatkowo w 100 gramach szpinaku znajduje się aż 3,3 mg żelaza oraz 48 mg witaminy C. Nawet cytryna nie ma tyle kwasu askorbinowego. Natomiast żelazo zawarte w szpinaku jest łatwo przyswajalne przez organizm. Poza witaminą C i żelazem szpinak to także źródło witamin A, B1, B2 i E. Jest też bardzo niskokaloryczny, w 100g zawiera 28 kcal. 

Składniki:
- 450g świeżego szpinaku
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 400 ml bulionu drobiowego (ugotowanego na skrzydełkach z kurczaka z włoszczyzną)
- sól, pieprz






Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie lub oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak płuczemy pod wodą i dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku. Można dodać jeszcze trochę wody ale ta z płukania powinna wystarczyć. Dusimy szpinak pod przykryciem ok. 10 minut a następnie zawartość patelni dodajemy do ugotowanego i gorącego bulionu. Gotujemy 15 minut a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Możemy dodać do kremu grzanki lub ugotowane na twardo jajko. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz