poniedziałek, 27 maja 2013

Kotleciki wege z czerwonej soczewicy

Dzisiaj kolejne zdrowe kotleciki. Polecane kobietą w ciąży z powodu dużej zawartości żelaza i kwasu foliowego. A zasługą tego jest czerwona soczewica, dostępna we wszystkich marketach. Nie trzeba jej moczyć, więc można szybko przygotować z niej różne dania. 
 
"Choć smak soczewicy cenili już sobie starożytni mieszkańcy Azji, nie zdawali sobie sprawy, ile dobra drzemie w tych małych czerwonych ziarenkach. Soczewica jest bowiem jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Obecne natomiast w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski. Warto także pamiętać, że kiełki soczewicy są jeszcze zdrowsze niż sama soczewica – zawierają one bowiem komplet niezbędnych aminokwasów."
Źródło: http://www.tesco.pl/


Składniki:
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 50g mielonych orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mąki żytniej

- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, chilli w proszku




Sposób przygotowania:

Soczewicę opłukujemy i wsypujemy do garnka. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy ją do garnka. Przeciskamy przez praskę czosnek, który wrzucamy do reszty składników. Dodajemy też łyżeczkę chilli w proszku, orzechy i sok z cytryny. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Soczewica powinna wchłonąć cały płyn. Zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie podsmażamy posiekaną na drobno cebulkę na łyżce masła i dodajemy ją do masy. Przyprawiamy masę solą i pieprzem do smaku, dodajemy jajko i mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Formujemy kotleciki i wykładamy je na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz