poniedziałek, 6 maja 2013

Faszerowane pieczone papryki

Chociaż niektórym wydaje się to danie trudne, to według mnie nie ma prostszego:) Poniżej przepis, więc sami się przekonajcie !

Pamiętajcie, że papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna.

[źródło: http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-papryki]

Składniki (dla 2 osób):

- 2 czerwone papryki

- 100g ryżu (1 torebka)
- 150g piersi z kurczaka lub mięsa wieprzowego z łopatki

- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- opcjonalnie może być mozzarella  

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Mięso mielimy jak na mielone. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię, dorzucamy mięso i po chwili czosnek i cebulę. Następnie dodajemy suchy ryż i podsmażamy do zeszklenia. Do całości dodajemy przyprawy wg uznania i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały bulion. Odkrawamy kapelusze papryk i wydrążamy środki. Do środka wkładamy przygotowany wcześniej farsz, przykrywamy kapeluszem. Można też dodać na farsz po plastrze mozzarelli i dopiero potem przykryć kapeluszem. Papryki smarujemy oliwą z wierzchu i w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia pieczemy 45 minut w piekarniku.
 
 

2 komentarze:

  1. też kiedyś wydawało mi się, że to trudne do wykonania danie, ale wcale takie nie jest :) bardzo lubię! tyle że w wersji wege ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. suuuppperrr!!!! ale do farszu dodałam jeszcze jedną małą papryczkę chili. Są bardziej ostre.

    OdpowiedzUsuń