piątek, 19 kwietnia 2013

Zapiekanka szpinakowa z dorszem

Dzisiaj piątek. Dla tych, którzy robią w ten dzień bezmięsne obiady polecam zapiekankę szpinakową z dorszem. Danie atrakcyjne zwłaszcza dla dbających o linię i lubiących szpinak :)

Składniki:


- 450g mrożonego szpinaku
- 200g fileta z dorsza
- 1 kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego w wersji light
- parmezan do posypania po wierzchu
- 1/2 szklanki mleka 2%
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- cytryna


Sposób przygotowania:

Rybę rozmrażamy. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy. Gotujemy obrane ziemniaki ok. 10 minut w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, śmietanę lub jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na ziemniaki wylewamy połowę szpinaku. Następnie układamy rybę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz na wierzch resztę szpinaku. Na kolejną warstwę wykładamy pokrojoną w cienkie talarki mozzarellę i talarki pomidorów. Polewamy całość mlekiem i posy
pujemy parmezanem oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika na 30 minut. Pychotka ;)

4 komentarze:

  1. Ale pyszna zapiekanka. I zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada apetycznie! Dla takiego szpinakozercy jak ja to prawdziwa gratka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że baaardzo by mi smakowała ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń