środa, 3 kwietnia 2013

Pierogi z kurczakiem curry

Nie ma to jak obiadek złożony z barszczu czerwonego i pierożków. Dla odmiany do zwykłych pierogów z mięsem proponuje pierogi z kurczakiem curry. Ta wersja jest bardziej dietetyczna. Dodatkowo zamiast tłuszczyku polałam je sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego.
Przepis na ciasto w innym przepisie.

Składniki na farsz:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli

- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka parmezanu
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Składniki na sos czosnkowy:
- 1 jogurt naturalny (200g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich



Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na bardzo drobno, polewamy olejem oraz obsypujemy przyprawami: curry, pieprz i sól. Dokładnie łączymy przyprawy z mięsem i podsmażamy na patelni. Cebulkę siekamy na drobno i również podsmażamy na patelni. Mięso i cebulę przekładamy do miski. Do masy dodajemy jajko, bułkę tarta i parmezan. Wszystko razem mieszamy i w ten sposób powstałym farszem nadziewamy ciasto pierogowe. Gotujemy pierogi we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu jeszcze ok. 7 minut.

Sos czosnkowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego, do którego dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i polewamy gorące, ugotowane pierogi. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na więcej tłuszczyku, to może dodać łyżkę majonezu do sosu.



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takich pierogów, ale przyznam, że są niesamowicie kuszące. Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń