wtorek, 23 kwietnia 2013

Klopsiki wege z kaszą jaglaną

Ponieważ kasze są bardzo zdrowe a my stanowczo za mało ich jemy proponuje zrobienie klopsików na bazie kaszy jaglanej do obiadu. Gwarantuje sukces smakowy. Możemy bez obaw serwować to danie małym dzieciom i osobą na diecie. 

Składniki (na 12 sztuk):
- 100g kaszy jaglanej

- 200g pieczarek
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- vegeta
- pieprz



Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w 200 ml lekko osolonej wody ok. 10 minut. Najlepiej po 5 minutach wyłączyć gaz i okryć garnek ręcznikiem aż kasza wchłonie resztę wody. Ten zabieg zapobiegnie przywarciu kaszy do dna garnka. 


Pieczarki, cebulę i marchewki obieramy. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na 1 łyżce oleju rzepakowego. Marchew i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do cebuli. Podlewamy małą ilością wody i dusimy przez chwilę. Zawartość patelni oraz ugotowaną kaszę zostawiamy do przestygnięcia. 

Łączymy ze sobą kaszę i warzywa. Przyprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Formujemy płaskie klopsiki. W wersji dietetycznej pieczemy klopsiki w piekarniku w 180 st. ok. 10 minut, tak żeby lekko się przyrumieniły i podgrzały. W wersji normalnej obtaczamy klopsiki w bułce tartej i smażymy na patelni. Moja wersja na zdjęciach to wersja piekarnikowa. 


5 komentarzy:

  1. Swietne! Pomyslow na wege klopsiki nigdy dosc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co by mogło być zamiast pieczarek (dla młodszych dzieci) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić bez pieczarek i dać więcej marchewki. Można też dać cukinię.

      Usuń