środa, 13 marca 2013

Zdrowe sałatki do pracy cz.3

Dzisiaj kolejna seria zdrowych sałatek do pracy. Mam nadzieję, że przydały Wam się poprzednie przepisy :) Dzisiaj coś dla wielbicieli makaronu i selera konserwowego.

SAŁATKA SELEROWA NA KOLOROWO

Składniki (1 porcja):
- 1/3 słoiczka selera konserwowego
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 łyżki zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 3 plastry szynki gotowanej
- dressing: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników. Polewamy przygotowanym dressingiem. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu do smaku.



SAŁATKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki (1 porcja):
- 50g makaronu (suchego)
- 5 łyżek ugotowanej fasolki szparagowej
- 3 łyżki groszku z puszki
- 50g piersi z kurczaka
- marynata do kurczaka: 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz
- dressing: 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w zalewie. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy aż do wyparowania sosu sojowego. Dodajemy odrobinę wody i po jej odparowaniu przekładamy kurczaka do miski. Następnie dodajemy fasolkę, groszek i przestudzony makaron. Mieszamy z dressingiem.

Sałatki do pracy cz.1
Sałatki do pracy cz.2.
Inne sałatki


 

3 komentarze:

  1. Tyle smacznych kolorowych sałatek u Ciebie, że aż ślinka Cieknie! Muszę wpadać tutaj częściej i wypróbować kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio zaczęłam doceniać takie cuda do pracy...

    OdpowiedzUsuń