wtorek, 5 marca 2013

Tarta jabłkowo-budyniowa

Macie ochotę na coś słodkiego? Ostatnio mój mąż delikatnie zasugerował mi, że mało robię tart. Postanowiłam więc nadrobić zaległości i na pierwszy rzut poszła tarta na słodko z jabłkami i budyniem. Kto wie jaka będzie następna ? :) 

Tarty mogą być pieczone na cieście kruchym lub francuskim. To drugie nie wymaga od nas prawie żadnej pracy, poza zakupem gotowego ciasta w sklepie. Tym razem postanowiłam zrobić jednak ciasto kruche, które mimo wszystko jest bardzo proste. Należy jednak pamiętać o najważniejszej zasadzie ciasta kruchego 3:2:1, co oznacza, że proporcje mąki (3) do masła (2) i cukru (1) powinny pozostać zawsze takie same. Przykładowo na dużą formę do tarty dajemy 200g mąki, 100g masła i 50g cukru. Przy zachowaniu tych proporcji kruche spody do tart zawsze wychodzą wyśmienite ;) 

Składniki na ciasto: 
- 200g mąki 
- 100g masła 
- 50g cukru 
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- trochę wody 

Składniki na nadzienie: 
- 2 budynie waniliowe 
- 600ml mleka 
- 2 duże jabłka
- brązowy cukier
- cynamon

Sposób przygotowania: 

Najpierw zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy zimne, twarde masło. Siekamy masło nożem na drobną kostkę. Następnie dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy łyżką. Dalej ugniatamy ciasto rękoma i dodajemy wody, jeśli ciasto jest za suche. Gładkie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Wkładamy formę do lodówki i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. z termoobiegiem. 

Przygotowujemy budynie. 400ml mleka gotujemy a w 200ml rozpuszczamy budynie. Jeśli są bez cukru, to dodajemy 3 łyżki cukru. Dalej przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odkładamy budyń do przestygnięcia. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę lub groch. Pieczemy w piekarniku ok. 12 minut. 

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy na ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki jabłek w talarki. 

Po 12 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie wcześniej przygotowany i przestygnięty budyń. Na budyniu układamy jabłka (tak jak na zdjęciu poniżej). 

 Jabłka posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.










 



Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto musi dobrze przestygnąć i spędzić ok. 1-2 godz. w lodówce, żeby budyń stężał. Wcześniej możemy mieć problem z pokrojeniem tarty. 

 

3 komentarze:

  1. ale fajna cieniutka tarta :)))
    Pozdrawiam i dziękuje za wpis do jabłuszkowej akcji :)))
    Olinka - SmakowY Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłam się pięknym wyglądem i faktycznie już pachnie :) a skosztujemy pewnie późnym wieczorkiem :) jak łasuchy !!

    OdpowiedzUsuń