piątek, 15 marca 2013

Szpinakowa rolada z łososiem

Znalazłam ostatnio na jednym z blogów kulinarnych super przekąskę na imprezę. Właśnie ją pałaszuje - jest rewelacyjna :) Super prosta, szybka i zdrowa. Polecam gorąco !!!

Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450g)
- 250g wędzonego łososia (można też kupić dwa opakowania po 150g)
- 180g serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Szpinak smażymy na patelni na 1 łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy aż masa odparuje całą wodę. Zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę i żółtka dodajemy do przestygniętego szpinaku a następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zwijamy w roladę razem z pergaminem. Zostawiamy do ostygnięcia. Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z łyżką chrzanu. Po przestygnięciu rozwijamy ciasto i smarujemy całą powierzchnię serkiem chrzanowym i układamy na nim płaty łososia. Następnie zwijamy ciasto w ścisłą roladę i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Roladę kroimy w paski.

6 komentarzy:

  1. Jadłem kiedyś taką roladę- jest rewelacyjna !

    P.S. Zapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zapraszam też do siebie http://dosismakolyki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, wygląda pysznie.... jedno pytanie jak a duża ma być blacha?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja używałam najmniejszej prostokątnej. Jeśli będzie większa to ciasto będzie po prostu cieńsze i nawet łatwiej się zwinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz spróbuję zrobić na jutrzejszą uroczystość rodzinną

    OdpowiedzUsuń