czwartek, 28 marca 2013

Szarlotka z pianką

Idealne ciasto na Święta. Jest proste i pyszne. Jednak trzeba zarezerwować około 2 godziny na przygotowanie. Mimo wszystko polecam! To moja ulubiona wersja szarlotki, której trudno się oprzeć :)

Składniki na ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli


Składniki na masę jabłkową:
- 6 jabłek
- 5 żółtek
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 2 łyżki cynamonu


Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru



Sposób wykonania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Mąkę łączymy w dużej misce z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto aż osiągnie jednolitą konsystencję. Ciastem wyklejamy blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.


Teraz przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je w mała kostkę. W misce ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do nich sól, cynamon i jabłka. W oddzielnej misce łączymy mąkę ze śmietanką kremówką. Dodajemy jej zawartość do reszty składników i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na upieczone wcześniej ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem piekarnika na ok. 50 minut. 5 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem i po wyciągnięciu ciasta z piekarnika rozprowadzamy równomiernie piankę po wierzchu. Pieczemy po raz ostatni 10 minut, aż do zarumienienia bezy. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Kroimy je jednak dopiero po dokładnym ostygnięciu. Smacznego :)

3 komentarze: