poniedziałek, 4 marca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Nie muszę chyba przypominać, że wszelkiej maści kasze są bardzo zdrowe. Jednak jemy ich zbyt mało.  Może pomysł na pierogi z kaszą gryczaną i serem będą dla Was zachęcające :)

Składniki na ciasto (ok. 20 pierogów):

- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 4 łyżki suchej kaszy gryczanej
- 150g białego sera twarogowego półtłustego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, tworząc kopczyk. Do środka wbijamy jajko i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy po trochu ciepłej wody aż masa nabierze konsystencji ciasta. Dalej ugniatamy ciasto rękoma i przykrywamy ściereczką na czas przygotowania farszu. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy w małą kostkę i podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek, aż do zeszklenia. Ser twarogowy z jajkiem miksujemy na gładką masę. Wszystkie składniki farszu (kasza, cebula, ser z jajkiem) łączymy razem i doprawiamy do smaku.
Ciasto na pierogi wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Pierogi faszerujemy i sklejamy brzegi. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10-15 minut. 


W wersji bardziej kalorycznej można na maśle podsmażyć jeszcze cebulkę i polać nią pierogi. W wersji light wystarczy posypać pierogi posiekanym koperkiem.

1 komentarz: