sobota, 2 marca 2013

Palmiery z czekoladą

Szybki przepis na ciasteczka. Doskonały dla niespodziewanych gości bo przygotowanie i pieczenie to jedynie 25-30 minut. Wystarczy, że posiadamy w lodówce ciasto francuskie, gorzką czekoladę i mleko lub śmietanę kremówkę. 

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 tabliczka czekolady
- 1/2 szkl. mleka lub śmietany kremówki (tłusta wersja)
- cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu razem z mlekiem lub śmietaną. Czekamy aż trochę ostygnie. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czekoladą. Zaznaczamy sobie środek ciasta i składamy oba boki do środkowej linii. Znowu smarujemy na wierzchu czekoladą i składamy tak samo do środka. Znowu smarujemy czekoladą i ponownie składamy. Powstały wałek kroimy ostrym nożem na plastry ok. 5-7 cm. Wkładamy na leżąco na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut. Po 10 minutach obracamy na drugą stronę. Upieczone zostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz