wtorek, 12 marca 2013

Krem kalafiorowo-ziemniaczany

Na takie mroźne dni jak dzisiaj zawsze dobra jest jakaś zupka. W każdym sklepie warzywniczym i markecie można dostać teraz kalafior i ziemniaki, dlatego polecam krem kalafiorowo-ziemniaczany. Na samą myśl już się rozgrzewam :)

Składniki (dla 4 osób):

- 1/2 kalafiora
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 0,5l bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy bulion. Ja zawsze gotuje na podudziach z kurczaka z warzywami i mam dodatkowo mięsko do zupki. Można oczywiście przygotować bulion z kostki. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy dowolnie, na mniejsze części. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Do bulionu dodajemy ziemniaki i marchew i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy cebulę i pokrojony na drobno kalafior. Gotujemy znowu ok. 15 minut. Po tym czasie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy zupę na gładki krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz