poniedziałek, 11 marca 2013

Kotleciki drobiowe z białym serem

Mięso drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej kroimy je w 2 cm kostkę i smażymy razem z warzywami. Jednak możemy również zrobić rozmaite, kolorowe kotleciki w banalnie prosty sposób. Dzisiaj jedna z moich ulubionych wersji - Kotleciki z białym serem. 

Składniki (na 2 obiady dla 2 osób):
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 100-150g białego chudego twarogu
- sól, pieprz, czerwona papryka



Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni na 1 łyżeczce oliwy lub oleju do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy po chwili do cebuli. Uważamy, żeby się nie przypalił. Pierś z indyk lub kurczaka mielimy na miazgę (ja to robię siekaczem blendera). Do posiekanego kurczaka dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i chudy twaróg. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Można też dodać trochę ziół prowansalskich. Zagniatamy razem całą masę, do połączenia się wszystkich składników w jednolitą pulpę. Formujemy klopsiki i smażymy na lekko natłuszczonej patelni teflonowej z dwóch stron a następnie dolewamy troszkę wody i dusimy ok. 7 minut. Można też tak przygotowane klopsiki piec w piekarniku w 180 st. ok. 20 minut. na papierze do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz