środa, 13 marca 2013

Cukiniowo-marchwiowe kotleciki drobiowe

Kolejne pyszne kotleciki w roli głównej. Tym razem z przewagą warzyw. Ale to właśnie jest ich wielka zaleta, bo smakują wyśmienicie. Można zrobić też wersję wege bez kurczaka. Moja jednak zawiera mięso, które jest bogate w cenne białko. Z jednej porcji wychodzi ok. 20 sztuk, co starcza na 1 obiad dla 4-osobowej rodziny albo 2 obiady dla 2 osób (po 5 małych kotlecików na osobę).

Składniki (ok. 20 kotlecików):
- 150g piersi z kurczaka
- 1 cukinia (300g)
- 1 marchew (200g)
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu



Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem. 


Piersi z kurczaka mielimy na papkę w malakserze lub maszynce do mięsa. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na łyżce oleju rzepakowego. 

Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Formujemy kotleciki i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach przekładamy kotleciki na drugą stronę, żeby równomiernie się przypiekły.



2 komentarze:

  1. Super, uwielbiam takie połączenia! :) Chyba jutro pojawią się u mnie na obiedzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł! :) I jakie fajne, kolorowe wyszły :) Swoją drogą zbliża się lato więc marchewka i olej rzepakowy (jako bogate w prowitaminę A, która wpływa pozytywnie na skórę) często goszczą w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń