wtorek, 5 marca 2013

Jajka zapiekane w ziemniakach

Pierwszy z przepisów Wielkanocnych. Przy okazji biorę udział w konkursie na http://coolinarnie.pl/

Składniki (2 porcje):
- 1 duży ziemniak
- 2 jajka
- 3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz


Sposób przygotowania:

Ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po tym czasie przekrawamy ziemniaka wzdłuż i wydrążamy prawie cały miąższ. Zostawiamy tylko cienką warstwę, żeby pozostała łódeczka do nadziewania. Wydrążonego ziemniaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Solimy i pieprzymy. Dodajemy parmezan i zasmażamy wszystko razem. Zasmażkę przekładamy do wydrążonych ziemniaków, pozostawiając na środku dziurę, w którą wbijamy jajko.
Jajko solimy i pieprzymy. Tak przygotowane nadziewane ziemniaki wkładamy jeszcze do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie posypujemy jajko posiekanym szczypiorkiem. Danie gotowe :) 


Można też podsmażyć z ziemniakami pokrojonego w kostkę kabanosa. Wtedy nie będzie to wersja wegetariańska.

3 komentarze:

  1. Niezwykle eleganckie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może dlatego, że mam kartofle i nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń