wtorek, 5 lutego 2013

Zestaw na tłusty czwartek

Postanowiłam usmażyć faworki bo są łatwiejsze i szybsze niż pączki :) A ponieważ do faworków używa się żółtek jaj, to zostaje zawsze białko, z którego można przygotować przepyszne bezy. No i zestawik na tłusty czwartek gotowy :)

Składniki na faworki:
- 300g mąki
- 3 żółtka
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki śmietany 18%

- olej do głębokiego smażenia


Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki: mąkę, rum, żółtka, śmietanę i sól. Urabiamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy wąskie prostokąty. Każdy prostokąt  w środku nacinamy nożem i przekładamy jeden koniec prostokąta przez powstały otwór - technika wykonania tutaj. Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia. Odstawiamy na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy grubo cukrem pudrem. Smacznego. 


Składniki na bezy:
- 3 białka jajek

- 150g cukru
- 1 łyżka cytryny
- szczypta soli



Sposób przygotowania:

Z pozostałych od faworków białek przygotowujemy bezy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Teraz dodajemy łyżkę cytryny i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy po łyżce cukry cały czas miksując żeby masa była sztywna. Nie wsypujcie od razu całego cukru bo bezy Wam nie wyjdą. Tak przygotowaną masę wyciskamy rękawem cukierniczym lub formujemy dowolne kształty na papierze do pieczenia. Ja akurat nie miałam rękawa, więc stworzyłam nieregularne stożki łyżeczką. Pieczemy w 140 st. ok. 40 minut. 

2 komentarze:

  1. Smażone/pieczone dziś, nie przetrwałyby u mnie do czwartku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faworki najlepsze są smażone w ten sam dzień:) Chociaż wcześniej przygotowane można przechowywać ok. 4 dni. Bezy mogą nawet dłużej leżakować, oczywiście jeśli wcześniej ich ktoś nie zje :)

    OdpowiedzUsuń