czwartek, 28 lutego 2013

Zdrowe sałatki do pracy

Często zastanawiam się co zabrać do pracy na lunch. Nie jestem typem osoby, która zadowoli się kanapką z szynką lub drożdżówką. Mam nadzieję, że wśród Was również są osoby, które lubią urozmaicać swoje posiłki różnymi kolorowymi sałatkami. Dzisiaj przedstawiam dwie szybkie sałatki, które z łatwością można przygotować wieczorem i zabrać na następny dzień do pracy na lunch.

ZIELONA SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA

Składniki (1 porcja):
- 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka (ok. 70g)
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
- garść mieszaniny sałat (może być też sałata lodowa lub roszponka)
- 1/2 małego avocado
- 1/2 dużego pomidora lub 4 pomidorki koktajlowe
- garść kiełków rzodkiewki (można z nich zrezygnować jeśli nie lubicie)
- dressing: 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon, 1 płaska łyżeczka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek







Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka i warzywa dokładnie myjemy. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Patelnię grillową spryskujemy lekko oliwą z oliwek i grillujemy pierś z kurczaka. Następnie mieszankę sałat wkładamy do miseczki lub pojemniczka, który zabierzemy do pracy. Na sałatę wykładamy pokrojonego w ćwiartki pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Avocado obieramy obieraczką do warzyw i kroimy w paski. Dodajemy do sałatki razem z garścią kiełek. Grillowanego i lekko przestygniętego kurczaka kroimy w paski i dodajemy do sałatki. Do polania sałatki przygotowujemy dressing. 1 łyżeczkę musztardy Dijon (koniecznie taką, bo jest bardzo pikantna), 1 łyżeczkę octu winnego oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników i polewamy sałatkę.


MAKARONOWA SAŁATKA Z SEREM FETA

Składniki (1 porcja):
- ok. 50g drobnego makaronu (ja dałam małe razowe kokardki), po ugotowaniu niecała szklanka
- 1 średni pomidor
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 10 kostek sera feta

- 1 łyża oliwy z oliwek
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, czyli trochę krócej niż podaje producent na opakowaniu. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do przestygniętego makaronu. Natkę pietruszki siekamy a fetę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe!


Sałatki do pracy cz.2.
Sałatki do pracy cz.3.
Inne sałatki

8 komentarzy:

  1. Kanapki w pracy faktycznie sie nudzą dlatego też chetnie wypróbuje Twoje przepisy na sałatki - wyglądają bardzo smakowicie :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wypróbować te pierwszą!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie fety z pomidorem nie jest zdrowe, proszę zatem nie szkodzić radami. Pozdrawiam
    B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo? proszę wszystkim wyjaśnić...

      Usuń
    2. Też z chęcią przeczytam dlaczego jest szkodliwe. W wielu połączeniach feta występuje z pomidorami, nawet wg dietetyków. Czyżby wszyscy się mylili?

      Usuń
    3. "Częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do bolesnej choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle." informacje te nie są potwierdzone naukowo.. tak samo się mówi, żeby nie łączyć pomidora z ogórkiem a takich sałatek jest mnóstwo :) myślę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a gdyby tak "zdrowo" myśleć to trzeba by przestać oddychać miejskim powietrzem :) smacznego :)

      Usuń
  4. Ja uwielbiam takie połączenie, a tak na marginesie dizsiaj mało co jest zdrowe haha

    OdpowiedzUsuń
  5. pomidor + biały ser = atak na stawy

    OdpowiedzUsuń