poniedziałek, 11 lutego 2013

Tarta szpinakowa

Inspiracją do tego dania była dla mnie Gosia, której bardzo dziękuje :) Quiche ze szpinakiem albo jeśli ktoś woli - tarta szpinakowa, to dobre rozwiązanie na posiłek dla dzieci. Większość z nich kręci nosem na jakiekolwiek warzywa, więc najłatwiej "przemycić" je na pizzy lub w tarcie. Polecam więc wszystkim zapracowanym mamom wersję z ciastem francuskim, a tym, które mają więcej czasu z ciastem kruchym. Tarta to również dobra propozycja na ostatni dzień karnawału - Ostatki :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (chłodzonego, nie mrożonego)
- 200 ml śmietany 18%
- 1 mała cebulka
- 1 opakowanie  (400g) mrożonego szpinaku (zimą lepiej mrożony, niż świeży)
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej rzepakowy

- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1/2 szkl. startego parmezanu
Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na łyżce oliwy z cebulką. Jak już cała woda odparuje dodajemy posiekany i rozgnieciony z solą czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. Zostawiamy szpinak do ostygnięcia. W tym czasie smarujemy naczynie do tarty tłuszczem i wykładamy na nie ciasto francuskie, tak żeby kończyło się na brzegach. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut (aż ciasto się zarumieni). Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę szpinakową. Na koniec przygotowujemy masę śmietanową. Do roztrzepanego jajka dodajemy śmietaną i starty parmezan, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy całość na szpinak. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 st. i pieczemy quiche ok. 30 minut.Pychotka:) Można dodać do szpinaku także łososia albo paprykę czerwoną. 

1 komentarz:

  1. Beato! Prawdziwe smakołyki serwujesz!
    Tarta wspaniała - częstuję się:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń