sobota, 16 lutego 2013

Rożki migdałowe

Zostałam poproszona o upieczenie ciasteczek na imprezę "parapetówkę" koleżanki. Ponieważ nie lubię marnować składników postanowiłam upiec dwa rodzaje ciastek. Do jednych wykorzystałam żółtka od jajek, a do drugich białka. Te ciastka zawsze się udają, więc nie było żadnego zagrożenia, że pójdę na imprezę z pustymi rękoma :)

Składniki:
- 100g migdałów bez skórki
- 250g mąki
- 200g masła
- 100g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli


Sposób wykonania:
Migdały rozdrabniamy na drobno. Nie kupujmy proszku z migdałów i nie rozdrabniajmy ich tak mocno, bo cały urok w chrupaniu kawałków migdałów w ciasteczkach. Masła powinno być chłodne. Wszystkie składniki łączymy razem, ugniatając rękoma. Powstałą jednolitą masę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175 st. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i formujemy z niego rożki, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko studzimy rożki i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze pomieszanym z cukrem waniliowym. 

3 komentarze: