środa, 27 lutego 2013

Pstrąg łososiowy z cukinią i mozzarellą

Nadal polecam jedzenie ryb, dlatego zamieszczam kolejny przepis na pysznego pstrąga łososiowego z piekarnika. Dostałam go w jednym ze znanych dyskontów. Karol Okrasa przyrządzał tą rybę w papilotach. Dodaje moją wersję, która jest równie smaczna i zdrowa. 

Składniki (2 porcje):
- 300g fileta z pstrąga tęczowego, zw. pstrągiem łososiowym
- 1 średnia cukinia
- 8 oliwek zielonych lub czarnych
- 1 kulka mozzarelli
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- cytryna
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek



Sposób wykonania:

Fileta myjemy i okrawamy skórkę. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy w nim cukinię.


 Posypujemy ją solą i pieprzem. Na cukinię wykładamy fileta. 























Następną warstwę tworzymy z pokrojonej w plastry mozzarelli. 























Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. W tym czasie w rondelku podsmażamy na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy aż do miękkości pomidorów. Następnie blendujemy sos pomidorowy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy sos wylewamy na resztę składników. Całość posypujemy pokrojonymi w plastry oliwkami. Pieczemy ok. 25 minut.

2 komentarze:

  1. ojej,jakie smakołyki :) muszę zrobic koniecznie w-g Pani przepisu,jak tylko będzie sezon na cukinię, aż mi ślinka cieknie,juz bym spróbowała :) nigdy nie robiłam w taki sposób ryby, tym bardziej jeszcze zapiekanej z serem?! koniecznie muszę teraz!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam, nawet niezłe :D bardzo sycące, taka dietetyczna lasagne :)

    OdpowiedzUsuń