sobota, 16 lutego 2013

Makaroniki kokosowe

...a tu wykorzystałam pozostałe białka ;)

Składniki:
- 3 białka jajek
- 200g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 200g wiórków kokosowych
- szczypta soli



Sposób wykonania:
Rozgrzewamy piekarnik do 130 st. (bez termoobiegu). Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki oraz cukier waniliowy i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy dwoma łyżeczkami na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Można też wycisnąć masę przez rękaw cukierniczy. Mój niestety "umarł" i zanim nie kupię nowego muszę tworzyć ciasteczka ręcznie. Pieczemy makaroniki ok. 30 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszce. Voila!

2 komentarze:

  1. Mam pytanie w ilu stopniach piec.??

    OdpowiedzUsuń
  2. W 130 stopniach.temperature często podaje na początku przepisu.

    OdpowiedzUsuń