sobota, 16 lutego 2013

Kurczak pieczony na butelce

Moja ulubiona wersja pieczonego kurczaka. Ma chrupiącą skórkę i jest równomiernie zarumieniony z każdej strony. Polecam też wielbicielom piwa :)

Składniki:
- kurczak w całości (ok. 1,5 - 2 kg)
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 butelka piwa



Sposób wykonania:
Kurczaka umyć, okroić kuper i szyję. Zmieszać wszystkie przyprawy z oliwą i natrzeć kurczaka na wierzchu  i od środka. Włożyć w zamykane naczynie do lodówki, najlepiej na całą noc albo dłużej. Butelkę od piwa dokładnie umyć, usunąć wszystkie etykiety. Nadziać kurczaka na butelkę. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Włożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godz. Na każdy 1 kg kurczaka 1 godzina pieczenia. Co 20 minut podlewamy kurczaka odlanym piwem. 

6 komentarzy:

  1. Beatko, piękny pomysł z tym kurczakiem nadzianym w butelke :) w końcu nie każdy ma w domu specjalny metalowy ruszt by nadziać kurczaka, a butelka zawsze się znajdzie i mamy pięknie opieczonego kurczaka :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe patenty :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda:):) Słyszałam o tym sposobie, muszę kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze w końcu i ja zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspomnienie dzieciństwa, tata zawsze takiego robił ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm wlasnie kupilem kurczaka i zrobie wedlug tego przepisu wyglada swietnie ;P butelka kozak pomysl ze ja nigdy na to nie wpadlem ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem w ten sposób ale jest to mięso suche - takie jak sie czasami kupuje w smażalniach. Na dotatek nie odchodzi od kości. Polecam tak przyprawiny kurczak upec w rękawie - przed konciem pieczenia rościąć i dopiec na wspaniay kolor obracająć. Kurczak jest chrupiący oraz soczysty.

    OdpowiedzUsuń