środa, 20 lutego 2013

Gołąbki light

Osobiście za gołąbkami z mielonym wieprzowym mięsem specjalnie nie przepadam. Ale wersja z kurczakiem i kapustą włoską jest o niebo lepsza, delikatniejsza w smaku i naprawdę mi smakuje. Polecam dla wszystkich, którzy wolą chude, białe mięso. Potrawa sama w sobie jest dietetyczna. Tłusty jest jedynie sos, ale bez sosu gołąbki również dobrze smakują. 

Składniki:
- duża główka kapusty włoskiej
- 300g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki suchego ryżu
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek
- 1l bulionu drobiowego z kostki



Sposób wykonania:

Ryż gotujemy w posolonej wodzie i studzimy. Podsmażamy na patelni cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i również zostawiamy do ostygnięcia. Kapustę obieramy z brzydkich liści zewnętrznych, które przydadzą nam się później. Obraną kapustę wkładamy do dużego garnka i gotujemy ok. 15 minut. Następnie wbijamy widelec w głąb i odkrawamy nożem liście zewnętrze. Dalej gotujemy i jak liście będą mięknąć odkrawamy następne liście. I tak aż do odkrojenia wszystkich liści. 



Okrojone liście przekładamy do cedzaka i zostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy farsz. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy do niego ryż, jajko i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. 




















Z kapusty okrawamy twarde wypukłe części (zdjęcie poniżej). Ułatwi nam to zawijanie. 






















Przygotowany farsz wykładamy na przestygnięte liście kapusty i zawijamy, tak jak na zdjęciach poniżej.




































Na ostatnim zdjęciu gołąbek jest jeszcze nie do końca zwinięty. Należy jeszcze go zwinąć ściślej. Zostawione liście układamy na dnie i na nich blisko siebie układamy gołąbki. 




















Zalewamy całość gorącym bulionem. Przyciskamy gołąbki dużym talerzem, żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut. Gotowe możemy polewać sosem pomidorowym albo w wersji light zjeść bez sosu. 

Szybki sos można przygotować z zasmażki (2 łyżki masła rozpuszczamy na rondlu, dodajemy 2 łyżki mąki i zasmażamy), dodając bulion i mały słoiczek przecieru pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 

5 komentarzy:

  1. Swietny przepis, bardzo zdrowy i prosty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dostałaś bez problemu w tej chwili kapustę włoską?Ja jakoś ostatnio nie mogę jej dostać, a bardzo ją lubię i tylko z niej robię gołąbki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam ją w jakimś dużym markecie, chyba w REAL. Sama się zdziwiłam jak ją zobaczyłam i do tego była naprawdę soczyście zielona i świeża.

    OdpowiedzUsuń
  4. a może prawdziwa wersja light: jeżeli ktoś nie akceptuje gołąbków bez ryżu to może warto zamienić na brązowy. trzeba go gotować troche dłużej, ale chyba warto. można też w ogóle pominąć ryż i zrobić z samego mięsa. a co do sosu, to proszę wersja light: puszka pomidorów pelati (proszę sprawdzać, czy nie zawierają cukru-w dyskoncie na L są bez cukru, natomiast na B z cukrem), do tego kartonik passaty - gęsty przecier pomidorowy (równiez dostępny w sklepie na L i B). podgotować z czosnkiem, zblednować, przyprawić. można dadać oliwę lub inny zdrowy tłuszcz. smacznego!

    OdpowiedzUsuń