wtorek, 26 lutego 2013

Ciasteczka owsiano-bananowe bez tłuszczu

Wbrew powszechnemu mniemaniu, że zdrowe znaczy mało smaczne postanowiłam upiec zdrowe ciasteczka. Według mnie wszystko co zdrowe jest smaczne. Trzeba tylko odpowiednio to doprawić i estetycznie podać a nikt nie będzie narzekał. Nawet słodycze potrafią być zdrowe. Tak jest właśnie w przypadku ciasteczek owsianych z bananami, bez tłuszczu. Polecam każdemu, nawet tym, którzy zawsze się odchudzają :)

Składniki:
- 60g płatków owsianych górskich (błyskawiczne się nie nadają)
- 60g płatków błyskawicznych żytnich
- 40g otrębów pszennych (mogą być zamiennie żytnie lub owsiane)
- 50g mąki żytniej lub pszenno-żytniej

- 25g brązowego cukru
- 20g syropu klonowego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietanki 18%
- 50g rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany


Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. z termoobiegiem. Banany rozdusić widelcem na miazgę. Można też zetrzeć na tarce lub zmiksować blenderem. Dodać resztę składników w dowolnej kolejności. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami lub łyżką formować okrągłe, nie za grube placki i układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut.


2 komentarze:

  1. mniam ,smaczne zdrowe ciacha , muszę je mieć ;D hehe !

    OdpowiedzUsuń