niedziela, 20 stycznia 2013

Wyśmienita sałatka z sosem czosnkowym

Ta sałatka wyśmienicie nadaje się do prawie każdego obiadu (np. pieczonego kurczaka z frytkami) a także do grilla. Oczywiście jest banalnie prosta ale czasami zapominamy, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc zamieszczam ją na blogu. Polecam szczególnie wielbicielom sosu czosnkowego :)

Składniki (na 3 osoby):
- 1/2 główki kapusty pekińskiej (jak najmniej twardych części)
- pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- alternatywnie można dodać 5 rzodkiewek (ale ja niestety nie miałam akurat pod ręką)

Sos czosnkowy:
- 1-2 ząbki czosnku (wedle upodobania)
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- suszony koperek (opcjonalnie)


Sposób przygotowania
:

Kapustę pekińska umyć i poszatkować na małe paski. Umyte warzywa pokroić w kostkę i wymieszać z kapustą. Przechodzimy do przygotowania sosu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotować sałatkę ok. 20-30 minut przed podaniem żeby sos "przegryzł" się z resztą składników. Sałatka jest lekka, smaczna i zdrowa, zwłaszcza z wiosennych świeżych warzyw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz