sobota, 12 stycznia 2013

Włoska domowa pizza

Najlepsza pizza jaka mi do tej pory wyszła. Za każdym razem coś zmieniam i jest coraz lepiej. A dlaczego nie robić pizzy częściej? Przecież to takie proste i szybkie :)

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub dowolnego oleju
- 30g drożdży świeżych lub 10g suchych
- 200ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- mała łyżeczka cukru
- 1 łyżka ziół prowansalskich

Składniki na sos pomidorowy do pizzy:
- 1 pomidor lub w okresie zimowym jak teraz 1/3 puszki pomidorów
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 100ml przecieru pomidorowego

Dodatki: ser mozzarella (koniecznie!), różne rodzaje wędlin lub mięs (wg uznania), papryka czerwona, pieczarki, cebula, oliwki, trochę parmezanu. 




Sposób przygotowania:

Ciasto przygotowujemy ok. 2 godz. wcześniej. Ten czas może być krótszy ale pamiętajcie, że im dłużej, tym ciasto drożdżowe lepiej wyrośnie.

Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki. W szklance rozrabiamy drożdże z wodą, dodajemy też łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, żeby drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodajemy łyżeczkę soli, oliwy i łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy i dodajemy drożdże z wodą. Zagniatamy ciasto rękoma, aż będzie gładkie. Formujemy kulę, którą skrapiamy wodą, żeby ciasto nie popękało i zostawiamy w misce pod przykryciem na 1,5-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondla z rozgrzaną oliwą wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany w paski czosnek. Do tego dodajemy 1/3 puszki pomidorów i chwilę smażymy. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz, cukier i dolewamy trochę wody. Dusimy tak długo, aż woda odparuje i sos zrobi się w miarę gęsty. Następnie dodajemy 100ml przecieru pomidorowego i wszystko razem blendujemy na gładki krem. Przygotowujemy niezbędne składniki. Ja dałam 6 plastrów salami, 4 plastry szynki, 1/2 papryki czerwonej, 4 pieczarki, 1/4 czerwonej cebuli, 10 zielonych oliwek, trochę startego parmezanu, mozzarellę w kulce.

Po 2 godzinach na blat lub stolnicę wysypujemy trochę mąki z bułką tartą i rozwałkowujemy ciasto na cienki, okrągły placek, który przekładamy na blachę z piekarnika lub specjalny talerz do pizzy (jeśli taki posiadacie). Blachę najlepiej posmarować wcześniej tłuszczem, żeby pizza nie przywarła. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos równomiernie rozkładamy ser mozzarella. Następnie układamy wszystkie składniki wg upodobania. Na koniec posypujemy startym parmezanem, świeżym pieprzem i oregano. Pieczemy ok. 7 minut na najniższej półce piekarnika w 220 st. z termoobiegiem. Im cieńsze ciasto tym krócej pieczemy, żeby ciasto nie było twarde. Smacznego !




1 komentarz:

  1. ja jutro świętuję weekend - pizzą :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń