środa, 23 stycznia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Jeśli robicie rosół albo po prostu podkład bulionowy pod jakąś zupę, to często zostaje Wam gotowana marchew, seler i pietruszka. Najlepiej jeśli zostały Wam jeszcze ziemniaki z obiadu. Wystarczy dodać jajko, groszek, szynkę i mamy gotową sałatkę, nic nie wyrzucając i tylko z tego korzystając:)

Składniki (dla 4 osób):
- 1 duża marchew lub 2 mniejsze
- 2 duże ziemniaki
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1 pietruszka
- nieduży kawałek selera
- 5 plasterków szynki gotowanej, konserwowej lub polędwicy sopockiej
- 2 jajka
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól, pieprz




Sposób wykonania:

Wszystkie warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu kroimy w drobną kostkę. Dodajemy groszek z puszki i pokrojone w kostkę (ugotowane na twardo) jajka. Możemy też dodać pokrojoną w kostkę szynkę, albo pozostawić naszą sałatkę wegetariańską. Niektórzy dodają też cebulę ale ja akurat nie przepadam za cebulą w tej sałatce. W szklance łączę jogurt z majonezem i musztardą i mieszam ze składnikami sałatki. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce, ale oczywiście możecie ją jeść od razu. 

4 komentarze:

  1. Banalne, nic twórczego. Zupełnie jak jajecznica z boczkiem. Trzeba to było umieść aż na blogu kulinarnym, bo przecież, to nic innego jak tradycyjna sałatka jarzynowa występująca w prawie każdym polskim domu bardziej nagminnie w okresie świąt. Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dania nie mają być twórcze a właśnie banalne, proste i szybkie. Moja mama takiej sałatki nie robi, więc jak pierwszy raz ją chciałam zrobić to szukałam przepisu w sieci. Może jednak komuś przepis się przyda. Nikogo nie zmuszam do czytania i robienia moich dań.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie do końca, bo u mnie w domu np. nie było szynki i musztardy, ale za to jest ogórek kiszony w takiej sałatce :].

    OdpowiedzUsuń
  4. według mnie warzywa z bulionu nie nadają się do tej sałatki bo jest wygotowany smak a poza tym pozostaje posmak rosołu i przeważnie warzywa sa przegotowane
    najlepsze są ugotowane na parze tak by były sprężyste i trzymały kształt, poza tym gotowane na parze maja piękny kolor, do tego ziemniaki wyłącznie gotowane w mundurkach, ogórek kiszony obowiązkowo
    klasyczny zestaw dla takiej sałatki to: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, wytrawne jabłko typu antonówka, ogórki kiszone niezbędne, cebula, groszek zielony, jajko na twardo, sól, pieprz i pełnotłusty majonez, najlepiej domowy (bez jogurtu i bez zagęstników)

    OdpowiedzUsuń