wtorek, 22 stycznia 2013

Tajski kurczak curry

Jeszcze za czasów tygodnia azjatyckiego w Lidlu została mi w szafce puszka mleka kokosowego. Postanowiłam, że przyrządzę dzisiaj coś na styl dania tajskiego i muszę przyznać, że wyszło smakowicie :)

Składniki:
- pierś z kurczaka
- puszka mleka kokosowego
- mała szklanka ryżu
- 1/2 dużej czerwonej papryki lub 1 mała papryka
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki przyprawy curry
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą curry, dodajemy oliwę i wszystko dokładnie mieszamy w misce. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę, cukinie w półtalarki, cebulę w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy mięso, po chwili dodajemy cebulę i paprykę. Chwilę smażymy, dorzucamy ryż. Jak ryż zrobi się szklisty dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy wszystko tak długo aż ryż wchłonie całe mleko kokosowe. Danie gotowe - czy to nie proste?

3 komentarze:

  1. uwielbiam tajskie potrawy, twoja na pewno jest smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia w Tajskiej potrawie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wyżej to potrawa na styl tajski a nie typowo tajska :)

      Usuń