poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kolorowe tagliatelle dla dzieci i dorosłych

Danie dobre dla dzieci i dorosłych. Zawiera w sobie same wartościowe składniki potrzebne w diecie: węglowodany w postaci makaronu, białko w postaci piersi z kurczaka, wapń w postaci jogurtu naturalnego, beta-karoten i inne witaminy z marchwi i groszku zielonego. Samo danie natomiast jest prościutkie i nie zawiera więcej niż 30 minut w przygotowaniu. Dzieci lubią makaron i gotowaną marchewkę, więc powinno Wam się udać "przemycić" ten obiad z talerza do ich żołądków :)

Składniki (dla 1 osoby dorosłej - dla dziecka pół porcji):
- 70g makaronu tagliatelle suchego (ok. 1 szklanka)
- 70g piersi z kurczaka (większa połowa pojedynczej piersi)
- 1 duża marchewka
- 4 łyżki groszku świeżego (może być mrożony lub ostatecznie z puszki)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawa gyros, sól, pieprz

- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i obtaczamy w marynacie (olej, przyprawa gyros, sól, pieprz). Odstawiamy na 10 minut do lodówki. W tym czasie obieramy marchew, kroimy w słupki i wrzucamy do osolonego wrzątku wraz z makaronem i gotujemy ok. 5 minut. Następnie dodajemy groszek mrożony i gotujemy jeszcze 10 minut. Groszek z puszki wystarczy gotować 5 minut. Mięso z kurczaka smażymy na patelni i pod koniec dodajemy do niego jogurt naturalny. Po odcedzeniu makaronu z marchwią i groszkiem wrzucamy je z powrotem do garnka, w którym się gotowały i dodajemy mięso z jogurtem. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na talerz. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz