czwartek, 3 stycznia 2013

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Z cyklu zdrowo i kolorowo, dzisiaj zrobiłam pyszny koktajl z natką pietruszki, która jest bombą witaminową. Poniżej fragment artykułu ze strony: www.poradnia.pl

Anna Szafirowska w publikacji Marchew, pietruszka… podaje, co mieści się w 35-gramowym pęczku natki pietruszki. Otóż ma on wartość energetyczną 61 kcal oraz zawiera: 4 g białka, 1 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, aż 193 mg wapnia, 84 mg fosforu (procentowo najwięcej spośród warzyw), 5 mg żelaza, 19 mg magnezu, 1120 mg witaminy A (więcej niż korzeń marchwi!), a także witaminy: 178 mg witaminy C, 0,11 mg – B1, 0,28 mg – B2, 1,2 mg PP.




Składniki (dla 2 osób):


- pęczek natki pietruszki
- 1 pomarańcza
- 3 kostki lodu
- 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki wody mineralnej


Sposób wykonania:

Pomarańczę i połówkę cytryny obieramy ze skorki. 

Wrzucamy do blendera. Dodajemy rozkruszone 
kostki lodu, opłukaną natkę pietruszki bez 
twardych końcówek oraz wodę. Wszystko razem
 miksujemy na gładki koktajl. Będą w nim kawałki 
listków pietruszki ale one zupełnie nie przeszkadzają 
a napój jest pyszny i zdrowy. Jeśli ktoś lub bardziej 
słodkie koktajle proponuje dodać łyżkę brązowego cukru.

1 komentarz:

  1. ciekawa jestem jak smakuje koktajl z pietruszki :) muszę wypróbować...a propo myślę, że mogłaby ci się spodobać nasza nowa akcja Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń