niedziela, 20 stycznia 2013

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe w 30 minut!

Upieczone w niedzielne popołudnie ciasteczka starczą na cały tydzień dla 3-4 osobowej rodziny. Podobne do piegusków. Przygotowanie i pieczenie to ok. 30 minut. Spróbujecie?

Składniki:
- 115g masła
- 100g cukru pudru
- 115g brązowego cukru
- 2 jajka
- łyżeczka olejku waniliowego
- czubata szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g gorzkiej czekolady
- 85g zmielonych orzechów włoskich



Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać go 180 st. C. W dużej misce wymieszać rozpuszczone masło i oba rodzaje cukru. Dodać jajka i olejek waniliowy. Zmiksować wszystkie składniki razem. W drugim naczyniu połączyć mąkę, sodę, sól i przesypać do miski. Dokładnie wszystko wymieszać, dodać orzechy i posiekaną na drobno czekoladę. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia układać łyżką małe kulki z ciasta w dość dużej odległości od siebie bo ciasteczka się rozlewają podczas pieczenia. Z takiej porcji wychodzi ok. 40 dużych ciasteczek. 






4 komentarze:

  1. pochrupałabym z chęcią :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna...szkoda, że nie da rady czymś masła zastąpić, chociaż może masłem orzechowym? :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają słodko :)

    OdpowiedzUsuń