piątek, 28 grudnia 2012

Sylwestrowe szaszłyki

Sylwester w domu, u znajomych, w górach a może na balu? Dla tych, którzy bawią się na imprezach domowych polecam przygotowanie szaszłyków. Ten przysmak przeważnie wszystkim smakuje i jest prosty w przygotowaniu.

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
- olej rzepakowy


Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę. W szklance mieszamy przyprawę gyros, sól, pieprz i oliwę. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na godzinę do lodówki. Paprykę kroimy w duże kwadratowe kawałki, cebulę w krążki a boczek w kwadratowe paski. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki mięsa z kurczaka, paprykę, boczek i cebulę. Przygotowane szaszłyki smażymy na patelni grillowej aż mięso nie będzie surowe. 

2 komentarze:

  1. O tak, szaszłyki na imprezach super się sprawdzają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego można jeszcze dorzucić połówki pieczarek, jak ktoś lubi, pasuje wyśmienicie. ;)

    OdpowiedzUsuń