wtorek, 18 grudnia 2012

Spaghetti z warzywnym sosem i pulpecikami na parze

Dzisiaj coś zdrowego i pysznego na obiad :)

Składniki (dla 3 osób):


Pulpeciki:
- 150g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

Sos:
- 1 duża marchewka
- 1 mała papryka czerwona
- 1/3 pora
- 1/2 korzenia pietruszki
- 400 ml sosu pomidorowego (w Biedronce są dostępne kartoniki 500 ml z sosem pomidorowym)
- 200 ml bulionu drobiowego z kostki
- sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
- świeża bazylia


Sposób przygotowania:
Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Formujemy małe kuleczki i gotujemy na parze 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos i gotujemy makaron spaghetti. Kroimy marchewkę, paprykę i pietruszkę w małą kostkę. Pora kroimy w półkrążki. Podsmażamy na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym wszystkie warzywa i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos pomidorowy i dusimy jeszcze ok. 8 minut. Przyprawiamy do smaku. Na ugotowany makaron wykładamy kilka pulpecików i polewamy sosem. Smacznego !

2 komentarze:

  1. Spaghetti, uwielbiam, na pewno zrobię sobie coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń