piątek, 28 grudnia 2012

Pyszne zrazy sylwestrowe

Kolejne mięsko sylwestrowe dla wielbicieli wołowiny. Polecam gorąco :)

Składniki (12 zrazów):
- 1 kg mięsa wołowego
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 szklanki bulionu drobiowego


Sposób wykonania:
Mięso wołowe kroimy w poprzek włókien na plastry i rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka. Nadziewamy wołowinę boczkiem, cebulą i ogórkami, zawijamy w rulon i owijamy nitką dookoła, tak żeby się nie rozpadły przy smażeniu i duszeniu. Podsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej ze stron a następnie zalewamy bulionem i dusimy ponad godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz