piątek, 28 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i pieczarkami nie tylko na wigilię

Święta, święta i po świętach :) Wcześniej nie miałam czasu zamieścić przepisu na pierogi z kapustą i pieczarkami (dla tych co nie przepadają za borowikami), więc zamieszczam go dopiero teraz. Mam nadzieję, że przyda się na codzienny obiad lub na przyszły rok. 

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 jajko

Składniki na farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 liście laurowe
- 5 szt. ziela angielskiego















Sposób wykonania:
Farsz najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej lub dzień wcześniej. Pieczarki i cebulę kroimy w mała kostkę i podsmażamy na maśle. Kapustę kroimy na drobno, marchewkę obieramy i siekamy na bardzo drobno i gotujemy je razem w bulionie około pół godziny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, które później wyciągamy. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą do kapusty. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. 


Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy wodę i szczyptę soli. Urabiamy ciasto rękoma. Jak składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze wyrabiamy, do momentu jak będzie gładkie. Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką koła. Na ciasto wykładamy farsz i zalepiamy brzegi, tworząc falbanki palcami lub rowki widelcem. 

Tak przygotowane pierogi gotujemy ok. 8 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Po ugotowaniu najlepiej smakują polane zasmażoną cebulką z masłem albo usmażone na maśle na chrupiąco. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz