piątek, 14 grudnia 2012

Naleśniki z serem na piątkowy obiad

To danie przypomina mi dzieciństwo. Mama serwowała naleśniki z serem, z jabłkami lub na słono ze szpinakiem. Do tego przepisu użyłam gotowego serka waniliowego Danio. Możemy jednak kupić serek twarogowy półtłusty, dodać cukier waniliowy oraz śmietankę i uzyskamy podobny efekt.


Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
- woda 
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z mlekiem, jajkiem, cukrem pudrem. Roztapiamy masło. Dodajemy do reszty, miksujemy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy wodę, jeśli ciasto jest za gęste. Powinno być dość rzadkie, żeby można było łatwo je rozprowadzić na patelni. Smażymy cieniutkie placki na lekko natłuszczonej patelni. Możemy też smażyć zupełnie bez tłuszczu na patelni teflonowej. Serki waniliowe najlepiej trochę podgrzać np. w mikrofalówce, żeby naleśnik po posmarowaniu nie zrobił się odrazu zimny. Usmażone naleśniki smarujemy serem i zawijamy w rulon. Gotowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz