niedziela, 11 listopada 2012

Serniczki z kaszą gryczaną wg przepisu Okrasy :)

Składniki (na 8 porcji):

- 300g kaszy gryczanej
- 250g sera mascarpone
- 20g korzenia imbiru
- skórka z całej limonki
- 4 jajka
- 100g cukru
- 5g mąki ziemiaczanej
- 30g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotujemy aż do rozgotowania, następnie ją miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Do zmiksowanej kaszy dodajemy ser mascarpone i miskujemy na gładką masę. Dodajemy starty korzeń imbiru i otartą skórkę z limonki. Żółtka i białka od jajek umieszczamy w dwóch różnych pojemnikach. Żółtka ucieramy z 50g cukru i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy żółtka do masy z kaszy. Mieszamy dokładnie. Dodajemy też mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy białka od jajek z 50g cukru na sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą. Przekładamy do kokilek wysmarowanych w środku masłem. Czekoladę drobno siekamy i zanurzamy po trochu w każdym serniczku, dociskając palcem głebiej. Troszkę posypujemy też po wierzchu. Pieczemy ok. 30 minut w 180st. Muszę przyznać, że smak całkiem ciekawy - dziękuje Okrasie :)

5 komentarzy:

  1. Widziałam ten przepis i juz wtedy mnie zaintrygował. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oglądałam ostatnio nagranie z przepisem na te serniczki, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łatwe, proste,tanie i bardzo smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń