czwartek, 29 listopada 2012

Proste ciasto bez pieczenia

Najłatwiejsze ciasto jakie znam. Praktycznie z samych gotowych składników.
Ale uwaga! Absolutnie wszystkim smakuje :)



Składniki:
- 3 paczki krakersów np. Lajkonik
- 1 puszka masy kajmakowej (najlepsza jest z Gostynia)
- 1 opakowanie masy budyniowej do tortów lub masy karpatkowej
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka truskawkowa

Sposób wykonania:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Na tej warstwie rozprowadzamy podgrzaną mase krówkową. Układamy kolejną wartwę krakersów. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odkładamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  masę budyniową lub karpatkową. Przeważnie wystarczy dodać mleko i zmiksować. Wykładamy masę na krakersy i układamy ich ostatnią warstwę na wierzchu. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, dodajemy do niej przestygniętą, tężniejącą galaretkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Wylewamy tą ostatnią masę na wierzch krakersów. Wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Polecam :)

8 komentarzy:

  1. Urocza ta różowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za ciasto,
      jest b. proste i smaczne. P. Beata uratowała mi życie tym przepisem :), bo nie piekę ciast, bo nie umiem, miałam mało czasu, a ciasto jakieś musiałam wykonać dziecku do przedszkola. No i był sukces, najsmaczniejsze.

      Kaśka

      Usuń
  2. Bardzo dziękuje za miłe słowa. Cieszę się, że ciasto smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pracochłonne a tu taka pozytywna niespodzianka - ciacho praktycznie samo się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, chyba sprobuję:) mozna zastąpic krakersy gotowym biszkoptem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, chociaż krakersy są słone i przełamują słodki smak reszty składników.

      Usuń
  5. Ciasto naprawde pyszne robiłem je już chyba z 10 razy polecam też dodać dżemu z czarnej porzeczki lub jagody naprawde przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń